Broodmaaltijden kunnen een uitdaging vormen voor (beginnende) vegans.
Hoe vervang je klassiek broodbeleg? Er zijn verschillende producten in de supermarkt zoals groentespreads, vegan "kaas" en zelfs "fijne vleeswaren".
Zelf broodbeleg maken, kan ook. Het is goedkoop, gezond, snel klaar en je blijft niet achter met een hoop plastieken doosjes. Als je niet houdt van spreads en hummus in de winkel, dan maak je die in 5 minuten zelf klaar. Je kiest dan zelf de substantie.
De smaak van roerei creëer je gemakkelijk met tofu. En met cashewnoten krijg je de smaak van kazen zoals boursin of ricotta. En wat denk je van vegan vissalade op je brood? Groentespreads en slaatjes maak je in één twee drie. Om vegan paté of jam zelf te maken, moet je wel wat tijd uit trekken, maar je hebt dan ook een heel aantal porties.
En waarom geen broodje bakken waar je "beleg" in zit. Notenbrood, bananenbrood, appelbrood, scones met courgette en abrikoosjes, een pompoenbroodje, olijvenpistolets, bruscetta of focaccia? En mag het ook eens een keertje lekker zondig zijn? Rozijnenbroodjes, bananenrotsjes of appelflappen? Wie heeft er nu nog beleg nodig?
In de supermarkt vindt je allerlei merken plantaardige boter om te smeren. Het merk alpro heeft ook een plantaardige boter om mee te bakken in haar assortiment. Een rijpe advocado is een prima vervanger voor smeuïge boter tussen een broodje. Kokosolie wordt ook kokosboter genoemd. Het stolt in de koelkast. Er bestaat ook een neutrale variant, ideaal om mee te bakken.