Pitten
Pijnbomen eet iedereen wel eens. Denk aan Italiaanse pasta pesto.
Zonnebloempitten en pompoenpitten kennen we vooral van de olie.
Het zijn ook pimpers voor een maaltijdsalade. Of als gezonde zoutjes.
En wat dacht je van een borrelnootje van pompoenpitten, met een zoet crunchjasje?
Zaden
Net als pitten, geven zaden extra crunch aan een salade.
Vele zaden dienen in de vegan keuken om eieren te vervangen.
Zo vervangt één eetlepel chiazaad gemengd met drie eetlepels water één ei.
Hetzelfde geldt voor lijnzaad. Als je de mengeling een kwartier laat rusten, krijg je een eiwitachtige substantie. Chiazaad en lijnzaad worden voornamelijk gebruikt om eieren te vervangen in zoute gerechten.
En dan is er nog hennepzaad dat gebruikt wordt om hummus als broodbeleg, als dip of als saus te maken. Als je niet houdt van een korrelige structuur in je hummus, dan kan je de hennepzaden vooraf tot tahin bewerken. Je kan tahin ook als afgewerkt product kopen in de winkel.
Er zijn tegenwoordig winkels die gespecialiseerd zijn in pitten, zaden, gedroogd fruit en noten.Daar vind je letterlijk alle soorten zaden en pitten, in biologische versie en in gewone versie, heel of gebroken, gepeld of ongepeld, ... . Quinoa en haver worden in sommige winkels ook onder de zaden gerubriceerd. Ik zelf zou Quinoa bij de rijst en de couscous zetten.
Wil je de plantaardige recepten en tips van ca1000 en vele anderen volgen?
Word dan lid van onze facebookgroep.
Je hoeft geen vegan te zijn, wij delen graag met iedereen wat vegans (w)eten.
Reactie schrijven