Recept van ca1000 op basis van mondelinge overlevering van Turkse huismoeders
2 sarma's gevuld met rijst, pijnboompitten, citroensap en rozijnen
geserveerd op vers wijnblad bestrooid met rozijnen en zest van citroen
Ingrediënten
· 75 g kortkorrelige ronde rijst (zoals risotto)
· scheut olijfolie
· sap van 1 citroen
· halve liter warm water
· fijgehakte ui
· 200 g vegan gehakt (tofu, tempeh of seitan) (optioneel)
· handvol pijnboompitten (optioneel)
· handvol krenten (optioneel)
· tomatenpuree (optioneel)
· tomaten (optioneel)
- verse wijnbladeren of wijnbladeren uit bokaal versgemalen zwarte peper
- 1 theelepel chilivlokken of peperpasta
- 1 theelepel zout
· 1 eetlepel fijngehakte peterselie
· fijngehakte teentjes knoflook
· 1 theelepel paprikapoeder
Bereiding
Leg de verse wijn bladeren enkele minuutjes in kokend water en dep ze daarna droog
Maak een vulling naar keuze, de basis is ongekookt rijst en je kan spelen met de ingrediënten
Vul de wijnbladeren en plooi ze vervolgens toe (zie fotoreeks)
Leg wijnbladeren op de bodem (voorkomt aanbranden) van een ketel, leg de sarma’s met de naad naar beneden dicht tegen en op elkaar in de pan, overgiet met olijfolie en citroensap, overgiet de sarma’s met een halve liter water, druk een bord op de sarma’s zodat ze niet open koken
Laat de sarma’s koken tot de rijst gaar is (kooktijd afhankelijk van gekozen rijst) en giet indien nodig water bij
Serveer op verse wijnbladeren en laat deze “bordjes” mee opeten, bestrooi met zest van de citroen en leg een citroen tussen de sarma's zodat elkeen naar smaak extra citroen kan toevoegen
Gebruik eens koolblad in plaats van wijnblad
Om ook in de winter sarma te kunnen maken, kan je de wijnbladeren 2 minuutjes blancheren en vervolgens invriezen.
Van de kleine wijnblaadjes kan je pesto maken. Hak blaadjes die je teveel hebt fijn en vries ze in voor pesto in de winter.
Kies eens andere ingrediënten
· sap van 2 citroenen
· ½ theelepel zout
· 50 g olijfolie
· handvol fijn gehakte peterselie
· 20 g gehakte pijnboompitten
· 25 g gehakte hazelnoten
· 25 g gehakte amandelen
· 1 fijn gehakte ui
· 100 g risotto
· 1 eetlepel groentebouillonpoeder
· snuifje gemalen zwarte peper
· snuifje zeezout
· 1 snufje kaneelpoeder
· wijnbladeren of savooibladeren
Reactie schrijven